keskiviikko 31. lokakuuta 2012

kulutuksen häätämä elämä

Into kustannus ja Siemenpuu säätiö ovat tuottaneet hienon kirjan : Sijoiltaanm menneet-kulutuksen häätämä elämä Kati Pietarisen toimittamana.
Me kuluttajat ja ylellisyysravintoa vaativat häädämme noin 10-20 miljoona ihmistä kodeistaan useimmiten slummeihin. Hyvä esimerkki on kalastajien työn loppuminen. EU tekee sopimuksen, joka takaa troolarikalastuksen. Kalastetaan useimmilla vesillä kalat lähes loppuun, mennään rantavesille valtavilla tehdasmaisilla aluksilla (vaikkei saisi) paikallisille ei jää juuri mitään.Kukka Ranta kirjoittaa koskettavaksi siitä miten me syödessämme mereneläviä kaukaa tuotuna häädämme pois omat ammattikalastajat, jotka ovat kalastaneet kestävästi tuhansia vuosia. Osta siis paikallista , suomalaista jos ostat kalaa.
Kirja on kattava kuvaus-etelän ja pohjoisen tilanteesta. Suomikin alkaa olla kuinkehitysmaa- Kaivokset <Talvivaarasta mainio artikkeli-uhkaavat paikallista turismia-joka on kestävämpää tuotantotapaa kuin myrkytetyt vedet. Meiltäkin viedään mineraalit , kuten me rikkaat länsimaat olemme vieneet köyhiltä mailta vuosikymmenien ajan. USA on pahin kuluttja. Olli-Pekka Haavisto kirjoittaa kuinka vuonna 2002 Yhdysvalloissa heitettiin pois 130 milhjoonaa toimivaa kännykkää. Kertakäyttökulttuuri on hirveä siellä.
Maapallon raaka-ainevarat eivät kestä nykyistä kulutusta. Ne loppuvat ja sitä ennen on miljoonien kärsimys, kodin menetys patojen, kaivosten, monokulttuuriviljelmien tieltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti